Kangerlussuaq (Velký fjord)

Dánské jméno Søndre Strømfjord. Kangerlussuaq se rozkládá severně právě nad polárním kruhem na nejširším nezaledněném pásu Grónska (200 km) u čela třetího nejdelšího grónského fjordu. Díky své vnitrozemské poloze je zde stabilní počasí a největší teplotní extrémy celého ostrova, které se pohybují kolem v rozmezí -50 °C v zimě a až 28 °C v létě v období 24 hodinového slunce. Přesto zde v létě rozmrzá pouze 1 metrová vrstva zmrzlé země. Oblast má charakter pouště (vypařování přesahuje srážky). Také je nejlepším místem v Grónsku pro pozorování původní divoké zvěře.
Kangerlussuaq je bývalá vojenská základna USA, v současnosti má cca 500 obyvatel. Mezinárodní letiště(SFJ) v Kangerlussuaqu je jediné v Grónsku, které je dostatečně dlouhé pro velká letadla, společnost SAS jej používá jako svůj hlavní terminál v Grónsku.

Kangerlussuaq je nejlepší místo v Grónsku pro fotografování divoké zvěře. Na začátku 60. let sem bylo ze severovýchodního Grónska přemístěno 27 pižmoňů východních. Toto stádo , které je první v západním Grónsku , se v oblasti Kangerlussuaqu dobře aklimatizovalo a rozrostlo se na 5000 kusů.
V oblasti Kangerlussuaqu je také 5000 kusů karibu, což je zbytek z doby někdejšího stavu, který se v 70. letech pohyboval okolo 40 000 kusů. Úbytek se připisuje nedostatku hlavní potravy karibu, lišejníku sobího.
Také zde můžete pozorovat další druhy zvířat, například polární lišku, polárního zajíce, bělokura, raroha loveckého a menší druhy ptáků.
Pochod z Kangerlussuaqu do Sisimiutu je sice trasou hvězdného ražení, okolí Kangerlussuaqu však nabízí mnoho dalších výletů. Například 3-4 denní pochod k Russellovu ledovci je dobrý úvod do pěší turistiky v Grónsku. Celá trasa údolím vede po hrbolaté cestě pro motorová vozidla.
Impozantní Russellův ledovec je aktivní a ročně urazí 25m tam a zpátky. Nepřibližujte se příliš k 80 m vysokým ledovcovým věžím, protože se z nich odlamují obrovské ledové bloky.
Turistická kancelář pořádá přesun z Kangerlussuaqu k ledovci až pro 5 osob (včetně zavazadel) za 800 DKR. (většina textu převzata z průvodce Lonely Planet).